Élősködő, parazita ellen

Univerzális parazita

A Fokvárosi Egyetem tudósai nemrég felfedezték az MMV kódjelű hatóanyagot, ami képes meggátolni a paraziták emberről emberre történő terjedését. A univerzális parazita kombinált malária elleni terápia csak rövid ideig hatásos, a parazita ugyanis idővel ellenállóvá válik a gyógyszerekkel szemben.

univerzális parazita egy személy széles szalagfertőzése

A 18 hónapos kísérletsorozat vezetője, Kelly Chibale szerint az új univerzális parazita módszer ezzel szemben "azonnal elpusztítja a rezisztens parazitákat is. A malária ben körülbelül emberéletet követelt világszerte, a legtöbbet természetesen Afrikában.

csovajó férgek anális parazita

A betegség leggyakoribb tünetei a láz, a fejfájás és a hányás. Ezek általában a fertőzött szúnyog csípését követő napban jelentkeznek.

Kezeletlenül a malária könnyen életveszélyes állapotot idézhet elő, ugyanis megzavarja az életfontosságú szervek vérellátását. Az állatkísérletek során a fertőzött állatokat már egy adag orálisan beadott szerrel is sikerült tünetmentessé tenni, ez pedig emberek millióinak jelenthet reményt világszerte. A hatóanyag úgy tűnik, a gyógyszerrezisztens törzsek ellen is hatásos.

Élősködő, parazita ellen

Az új kezelési módszer klinikai vizsgálatára valószínűleg ban kerül majd sor. A világon népbetegségnek számít, főleg trópusi vidékeken fordul elő. Évente kb. A nagy halálozási arány fő okai: az egyre nagyobb fokú gyógyszer-rezisztencia, illetve a szúnyogok ellenálló-képességének növekedése az inszekticidekkel szemben.

univerzális parazita

A betegséget négy különböző Plasmodium nembe tartozó parazita egysejtű okozhatja.