Halkórtan és parazitológia témacsoport | MTA ÁOTI

Puhatestűek paraziták

Egyre betegebb a tengerek élővilága [origo] A tengerbiológusok már évek óta figyelmeztetnek arra, hogy a tengeri puhatestűek paraziták egyre nagyobb hányada szenved különböző betegségekben.

puhatestűek paraziták

Amerikai puhatestűek paraziták kísérletekkel is igazolták az eddig csak gyanított tengeri "betegséghullámot". Biológusok, kutatók százai és fergek torzsei zöld szervezet próbálja felhívni a figyelmet egy-egy újabb tengeri járványra.

Kagylók csigák

Például az emlősöket - mint a bálnákat és fókákat - elsősorban új, ellenálló vírusok tizedelik, míg a korallok különböző gomba- és algafertőzéseknek esnek áldozatul. Új vírusok csaptak le a szardíniákra, és agresszív paraziták ütötték fel fejüket az osztrigák, kagylók és rákok között is.

diatómaföld ember paraziták számára helminthicus fertőzés etiológiája

A Karib-tengeren pedig az egykor szinte mindennaposnak számító tengeri sünökből mára már egyet sem találni. A teljes kipusztulásukat okozó baktériumot még azonosítani sem sikerült.

puhatestűek paraziták

Jessica Warda New York-i Cornell Egyetem kutatóbiológusa megpróbálta felmérni a megbetegedések mértéket, illetve tendenciáját. Kilenc különböző veszélyeztetett család szakirodalmát tekintette át től napjainkig.

Halkórtan és parazitológia témacsoport

Ward, valamint Kevin Laffertya Kaliforniai Egyetem Santa Barbara munkatársa először azt a hipotézist ellenőrizték, hogy egy adott betegség esetében a tudományos beszámolók növekedése valóban utal-e az adott betegség terjedésére.

Úgy találták, hogy az egyesült államokbeli  mosómedvék veszettségéről szóló tudományos beszámolók száma megfeleltethető a betegség valódi terjedésének, amelyet az előzőtől független források alapján ismerünk.

  1. Iszap fereg
  2. A baromfik galandférgessége | Kárpátalja
  3. Ősi kagylók figyelmeztetnek a klímaváltozás egyik veszélyére Origo
  4. Egyre betegebb a tengerek élővilága

A módszert ezután a tengeri élővilág esetében alkalmazták, de előtte megvizsgálták, vajon az egyes tengeri fajok betegségeiről a legtöbb beszámolót előállító laboratóriumok munkáit figyelmen kívül hagyva változik-e a statisztikák fő iránya. Ez a művelet azonban nem volt hatással az általános tendenciára. A szakirodalmat, valamint az egyes megbetegedéseket puhatestűek paraziták kiváltó okait áttanulmányozva a kutatók arra jutottak, hogy a teknősök, korallok, tengeri sünök, tengeri emlősök és egyes puhatestűek - például a kagylók - puhatestűek paraziták valóban nőtt a megbetegedések száma.

puhatestűek paraziták férgek terhesseg alatt

Stagnált viszont a fertőzések gyakorisága a cápáknál, a rákoknál és az algáknál, és a legnagyobb meglepetésre a halaknál még csökkent is. Összességében azonban mégis elmondható, hogy az - olykor kihalással is fenyegető - megbetegedések száma átlagosan valóban emelkedett.