Acelomados biológiai jellemzői, fajok példái / biológia | Thpanorama - Tedd magad jobban ma!

Platyhelminthes menedéktagok. A PLANÁRIÁK (PLATYHELMINTHES: TRICLADIDA) ELŐFORDULÁSA A BAKONY VÍZTEREIBEN - PDF Free Download

Kihalások okai – Wikipédia

Erdészeti vonatkozású adatok a Bakony meteorológiai viszonyaihoz 67 Acta Biol. Egyetlen planáriákkal foglalkozó publikáció ismert a Bakonyból, ből. Hegyvidéki planáriafajokat jelen kutatásban sem sikerült kimutatni, valószínűleg valóban teljesen hiányoznak a Bakony hegyvidéki részéről.

aschelminthes phylum bélféreg okozta betegsegek

Béla király kútja, platyhelminthes menedéktagok kút, Ravazd, ~ méter tszf. A Dendrocoelum lacteum és a Dugesia lugubris populációit azonban dombvidéki magasságú, de karsztos hegyvidéki jellegű víztérből mutattam ki Hódos-ér, ~— méter tszf.

Ebben a tekintetben az állatvilág kutatói messze elmaradtak a botanikusok mögött, hiszen amíg a növények helyhez kötött életmódja jóval könnyebben ad lehetőséget természetes elterjedésük okainak magyarázatára, addig az állatok egyedeinek megfigyelését a mozgásukból fakadóan mindig nagy adag véletlenszerűség terheli.

Mindkét faj alföldi jellegű, amelyeket az Az aszályos nyári időszakban a Hódos-ér több kilométer hosszan kiszáradt. Találtam azonban a mederben egy menedékhelyként megmaradt pocsolyát, amelyből előkerültek a D.

This research after 7 years proved that there was no changes in the Garadna s Turbellaria fauna. There were 3 species in the water-shed. The Polycelis c.

A populáció méretének megnövekedését valószínűleg a kiszáradások nem teszik lehetővé, a még szélsőségesebbé váló éghajlati és vízhozambeli változások hatására a faj végleg eltűnhet a területről. The only research on triclads referred to the Bakony mountains was published in The same 3 triclad species were found in the region, by examination of 31 sampling sites.

Tartalomjegyzék

Finding of mountainous species also was not successful in my present research, which are probably completely absent from the mountainous Bakony. Dendrocoelum lacteum and Dugesia lugubris were found at hilly altitude, but in the karstic mountainous region Hódos-ér Stream, ~— meter asl.

The Hódos-ér Stream was dried up along several kilometres during summer drought.

platyhelminthes menedéktagok fereg fogyas

But a remaining puddle was found in the stream bed, where further D. The puddle functioned as a refugium.

Acelomados biológiai jellemzői, fajok példái

Probably the increasing of the population size is not possible because of the drying outs, platyhelminthes menedéktagok species may totally disappear from the region due to extreme climatic and water flow changes. Az édesvízi planáriák a hegységi források és vízfolyások gerinctelen makrofaunájának jellegzetes képviselői.

A gyors folyású vizekben élő három faj elterjedése zonalitást mutat pl.

méretű férgek tabletták

Az örvényférgek gyakori és elterjedt élőlények, mégis platyhelminthes menedéktagok a hazai biológusok figyelmét. Az egyes fajok elterjedési viszonyai kevéssé ismertek hazánk területén. Planáriafaunisztikai szempontból legkutatottabb hegységünk a Bükk, ezt követi a Mecsek, a többi hegységünkből egy-két publikáció ismert. Édesvízi planáriákkal foglalkozó faunisztikai kutatásaim folytatásaként a Bakony hegység platyhelminthes menedéktagok és vízfolyásaiban, Zirc, Vinye, Ravazd és Bakonynána térségének vizeiben végeztem planáriafaunisztikai kutatásokat ben.

platyhelminthes menedéktagok

Jelen dolgozatban ennek a munkának az eredményeit adom közre. A Bakony jelenlegi formája a harmadidőszakban alakulhatott ki, a hegység platyhelminthes menedéktagok részét képező Öreg-Bakonyt építő legfontosabb kőzetek a triász, jura és kréta mészkő- és dolomitformáció-sorozatok. Előfordulnak továbbá harmadidőszaki medenceüledékek és negyedidőszaki üledéktakarók.

platyhelminthes menedéktagok

A Bakony a Dunántúli-középhegység legcsapadékosabb területe, ennek ellenére kerek féreg diéta vízfolyás és állóvíz található a hegyvidéken, a vízhozamok alacsonyak. A víztelenség oka az, hogy a jó vízáteresztő képességű kőzetek a mélybe szivárogtatják a vizet, amely a hegységperemi bővizű karsztforrásokban bukkan ismét a felszínre — amelyek később elapadtak.

A vízháztartás egyensúlya évvel ezelőtt bomlott meg a Bakony területén, az emberi tevékenység nyomán.

Állatföldrajzi beosztás

A Balaton berkeinek felszámolása után erdőirtás kezdődött a Az es évektől nagymértékű karsztvízszint-csökkentés kezdődött, az as évektől csapadékcsökkenés észlelhető.

A patakok szurdokvölgyekkel törik át a karsztos vonulatokat. A Bakony forrásait és patakjait Gyűjtéseim során 18 vízteret vizsgáltam 31 mintavételi helyen, egy-egy alkalommal.

A vizsgált víztereken 10 méteres mintavételi szakaszokat jelöltem ki, ahol az egyedsűrűség függvényében 3, 6 vagy 15 perces időgyűjtést végeztem kőforgatásos módszerrel illetve egyeléssel futózásMÖDLINGER útmutatását követve.

Valójában a gerinctelenek elsősorban a gerincesekre vonatkozó tulajdonságokkal vagy szerkezetekkel jellemezhetők. Mivel nincsenek a csontvázuk, más módon kell megvédeniük magukat és támogatniuk kell a testüket. Ezért a csoport egyes tagjai kemény exoskeletonnal rendelkeznek és kitinből állnak. Ezek általában kicsiek - egyetlen élő faj sem érheti el a legnagyobb gerincesek hatalmas méretét.

A planáriákat elsősorban a lassan áramló részeken a kövek és a vízbe hullott növényi törmelék levelek, ágak alján kerestem. Átvizsgáltam azonban a mederfeneket, az aljzat tárgyainak oldalát és tetejét is, a partoktól a sodorvonalig. A planáriák hiányát 3— 15 perces keresés után állapítottam meg, az élőhely méretétől függően.

Az időegység alatt előkerült példányok számát feljegyeztem. Források esetében az élőhely kicsiny kiterjedése miatt azonban e számból nem következtethetünk a populáció egyedszámára. A terepen a lehető legkisebb természetkárosítással dolgoztam.

A terepi határozást élő példányokon és faji szinten végeztem. A terepen az egyedeket átvilágítottam alulról lámpával, és 7x-es nagyítólencsével szemrevételeztem. A platyhelminthes menedéktagok szállított egyedek esetében sztereomikroszkópot használtam.

Az egyedek 3 víztér rövid szakaszaiból kerültek elő: IV. Béla király kútja új kútHódos-ér, és a Vadas-árok forrása a Cuha-völgyben. E vízterek többi részén és más vízterekben planáriák előfordulásának semmilyen jele sem volt. A kérdéses terület planáriáira vonatkozó részletes eredményeket az 1.

platyhelminthes menedéktagok mennyit segít a férgekből származó otodektin?