Belsőleges féregtelenítő por sertések részére

Malac féregtelenites, Bélféreg – Hogyan szabaduljunk meg tőle?

A sertéstartás eredményességét befolyásoló parazitózisok Oldalszám: sertés malac féregtelenites Dr. Merényi László Az malac féregtelenites ötven évben a népesség egyre fokozódó igénye miatt jelentõs változás, fejlõdés ment végbe az állati eredetû fehérje elõállításának a területén. Kezdetben a minél rövidebb idõ alatt minél nagyobb mennyiségû fehérje hús elõállítása volt a cél. Ezt a célt elsõsorban a gyorsan fejlõdõ baromfi és a sertés egyre intenzívebb tartásával érték el.

A sertéstartás eredményességét befolyásoló parazitózisok

Az állatok termelését megfelelõ technológiák kidolgozásával és különféle takarmánykeverékekkel egy ideig sikerült fokozni. Az idõ múlásával azonban a mennyiségi termelés mellett fokozottan kezdett jelentkezni a minõségi iránti igény is.

Jó malac féregtelenites állati termék gazdaságos elõállításához egészséges termelõállományra van szükség. A sertéstermelés hazánkban rendkívül változatos körülmények között folyik. Ez a változatosság nem csak az épületek korának, állagának, szerkezetének, beosztásának, etetõ- itató és egyéb berendezéseinek, hanem a sertéstartási technológiák sokféleségében is megnyilvánul.

Zerofen 40 mg/g belsőleges por sertéseknek A.U.V.

Meglehetõsen változatos az egyes telepeken a tisztoga-táshoz, karbantartáshoz rendelkezésre álló munkaerõ létszáma és hatékonysága, továbbá a fizikai munkát könnyítõ és a hatékonyságot növelõ eszközökkel való ellátottság is. A nagy tömegben együtt tartott állatoknál nagy létszámú állattartó telep az egyes betegségek kórokozói is könnyebben terjednek és nagyobb létszámú csoport lehet érintett.

Kredit - Féreghajtó

A fertõzött vagy beteg állat a fejlõdésben elmarad, több takarmányt kell elfogyasztania azonos testtömeg elõállításához és hosszabb idõ is szükséges ehhez. Ezek a tényezõk jelentõsen leronthatják egy állomány tartásának rentabilitását.

 • Az itt megjelentetett anyagok a szerző saját tulajdonát képező szellemi termékek, melyek nyilvános felhasználásához pl.
 • Van e egészséges ember férgek?
 • Féregűző, féreghajtó szerek: mit kell tudni róluk? - HáziPatika
 • Pigfen granulátum: rövidesen elérhető a háztáji sertésállományok orsóféreg elleni kezelésére!
 • Dr. Radnai István (állatorvos) - A toll és a fecskendő összetartoznak A sertés orsóférgessége

A belsõ élõsködõknek, különösen a bélcsatornában élõ férgeknek nagy malac féregtelenites van a kártétel kialakulásában. A férgesség elleni védekezés nem csak orvosi vagy gyógyszerkérdés.

A védekezést az állatorvosnak az állattenyésztõvel közösen és minden lehetõségre kiterjedõen kell végeznie. Tíz év alatt — Ez alatt az idõ alatt 16 bélsármintát vizsgáltam meg féregpeték jelenlétére az 1.

Gyermekek elől gondosan el kell zárni!

Mint ahogy ebbõl a malac féregtelenites is kitûnik a vékonybélben élõ orsóféreg Ascaris suum és a vastagbélben található ostorféreg Trichuris suis fordult elõ jelentõs arányban.

Igyekeztem elsõsorban a tenyészkocák és a hízók malac féregtelenites állapotát megismerni, mert úgy gondoltam, hogy a malac féregtelenites a fertõzés átadásában játszanak jelentõs szerepet, a hízóknál pedig a malac féregtelenites termelés miatt fontos tudni a fertõzöttségi állapotot.

A teleplátogatás alkalmával a mintagyûjtésen kívül a telepi technológiát is megismertem és — ahol megadták — feljegyeztem hogyan kezeljük a gyomrot a paraziták ellen termelési adatokat is az elmaradt haszon számítása céljából. Ilyen adat az éves hízókibocsátás, a napi testtömeg-gyarapodás, a takarmányértékesítés, a takarmány ára és a felvásárlási ár, valamint a hízlalási napok száma.

Több kutató vizsgálati eredményei alapján ma már elég jó megközelítéssel meg lehet határozni és számszerûsíteni az egyes férgek kártételét pl.

Szabadforgalmú gyógyszerek / vény nélkül - Belső féreghajtók

Ugyanezek a mutatók ostorférgesség esetében 6 és 3 százalék. Ez minden hízlalási napon így van és ezáltal növekszik a takarmányszükséglet a megfelelõ vágósúly eléréséhez, illetve több idõ szükséges az elkészüléshez.

Az orsóférgek kártételét fokozza — sajátos fejlõdésmenete miatt — a szervezetben vándorló lárvák által elõidézett máj- és tüdõkárosodás is.

 1. До сих пор он выступал как бессознательный исполнитель собственных импульсивных желаний.

 2. Bélféreg - Így szabaduljunk tőle! | BENU Gyógyszertárak
 3. Pigfen granulátum: rövidesen elérhető a háztáji sertésállományok orsóféreg elleni kezelésére!
 4. Она увидела страх, столь отчетливо написанный у него на лице, и тут же решила, что Элвин находится в опасности.

Az összesített adatok szerint ben 3,5 millió sertést vágtak le hazánkban. Ha ennek csak a felénél a vándorló lárvák okozta elváltozások miatt az egész májat el kell kobozni, az is ,5 tonna májat, és a legolcsóbb húsértékben számolva millió Ft veszteséget jelent. Nézzünk a kártételre egy-egy példát telepi szinten hízóknál az orsó- és ostorféreg vonatkozásában.

Blogarchívum

A figyelembe vett telepi mutatókat a 2. Ehhez még hozzáadódik a fertõzöttség jeleit tejfoltok mutató májak elkobzásából származó kár, ami átlagosan 1,5 malac féregtelenites számolva több, mint kg-ot tesz ki.

Ha csak húsárban számolunk ez is meghaladja évente az 1 millió Ft-ot. A féregfertõzöttség a hús minõségét is hátrányosan befolyásolja azáltal, hogy vizenyõsé teszi és a hús-zsír arány is rosszabb malac féregtelenites. Eddig a számszerûsíthetõ kártételt mutattam be, de a különféle paraziták által okozott hátrányos hatások között olyanokat is ismerünk, amelyeket így nem lehet behatárolni. Ilyen hátrányos hatás, pl.

Milyen élősködők szaporodhatnak el a belekben és milyen tünetekkel járhatnak?

Malac féregtelenites ismeretében természetesen felmerül a kérdés, hogy mit lehet tenni a károk csökkentése vagy kiküszöbölése érdekében? Több oldalról kell a kérdést megközelíteni.

 • Bika szalagféreg rövid leírása
 • Teniosis földrajzi eloszlása
 • Szabadforgalmú gyógyszerek / vény nélkül - Belső féreghajtók - Equus webbolt
 • Féregtelenítés — hasznos információk Mikor aktuális a féregtelenítés?
 • Milyen paraziták élhetnek a beleinkben és milyen panaszokat okozhatnak?

Elõször fel kell mérni, meg kell ismerni az állományt terhelõ férgek jelenlétének arányát. Ezt egy alapos bélsárvizsgálattal, folyamatos vágóhídi ellenõrzéssel a telepen elhullott állatok boncolása során a máj és a bélcsatorna erre is kiterjedõ vizsgálatával meg lehet oldani.

Féregtelenítés – hasznos információk | Állatorvos Pécs

A bélsárvizsgálatnak ki kell terjedni elsõsorban a kocaállományra, valamint a hízókra. A vizsgálatok eredménye azt mutatja, hogy a szoptató kocák fertõzöttsége alacsonyabb a vemhes kocákénál.

Létrehozva: Hazánkban a fonal- és szalagféreg-fertőzések a leggyakoribbak.

Ez annak tulajdonítható, hogy általában ellés elõtt végeznek valamilyen féreg elleni kezelést. A kezelés akkor szakszerû, ha azt még a kocaszálláson, az elletõbe való felhajtás elõtt végzik el, mert a gyógyszer hatására távozó nõstényférgek petéi nem kerülnek a frissen született malacok környezetébe.

A férgek elleni kezelés módja

Az elletõbe történõ felhajtáskor fontos lenne a kocák testfelületét alaposan lemosni, a fertõzõképes féregpetéket eltávolítani az állatról és ezzel megszakítani  a fertõzési láncot a koca és malacai között.

A telepek zömében 28 napos korban választják el a malacokat. Ez a technológia  segíti a védekezést az malac féregtelenites és ostorféreg ellen, mert mindkét féreg petéjének 30—40 napos érési folyamaton kell átmennie ahhoz, hogy fertõzõképessé váljon, tehát a malacok környezetében a választásig nem lesz fertõzõ pete, csak az amit a koca a testfelületén hozott a vemhesszállásról.

A gyakorlati tapasztalatok és a vizsgálati eredmények alapján megállapítható, hogy az elsõ komolyabb fertõzõdés a hízlaldában következik be. Ugyan az 1. Elvétve akad olyan telep, ahol a frissen telepített malacok fertõzöttek lennének, viszont a kész hízóknál szinte mindenütt kimutatható a fertõzöttség.