A Pallas nagy lexikona

Lo fogbetegsegek, Fogproblémák a lovaknál

CÍMKÉK kutya állatorvos betegség fogápolás fogkő fogmosás kutyafogkefe kutya fogkő kutyafogászat fogínygyulladás fogínyprobléma Gyakran lehet hallani, hogy az idős kutyák kellemetlen, bűzös szájszaga az idős korral járó kutyaszag. Ez nagy tévedés!

Fogproblémák a lovaknál

A kellemetlen szájszag betegség jele, a szájüregi megbetegedések jellemző tünete. A fogkövesség és a hozzá tartó bakteriális fertőzés nem az idős kor természetes velejárója! A kutyaszag nem természetes Sok éve velünk élő kedvencünk megszokott bútordarabbá, családtaggá vált, igazán megérdemli a békés és egészséges idős kort.

Gyakran lehet hallani, hogy az öregedő kutyák kellemetlen, bűzös szájszaga az idős korral járó kutyaszag. A fogkövesség és a hozzá tartó bakteriális fertőzés ami gyakran a szagot okozza nem az idős lo fogbetegsegek természetes velejárója!

Kapcsolódó témák

A szájüregi bakteriális fertőzés a kutya szervezetében gyulladásos gócot képez, és lo fogbetegsegek más megbetegedés kiindulópontja lehet.

Idős korban csökken a szervezet ellenálló képessége, így a fertőzött területről könnyebben szóródnak szét és jutnak el a baktériumok a szervezet egyéb területeire. A súlyos fogkőképződéshez gyakran társulhatnak egyéb megbetegedések. A súlyos fogmedergyulladás szívbelhártya- és vesegyulladást, allergiás bőrpanaszokat is okozhat.

Mindezek mellett az is tény, hogy nehéz egy büdös pofájú kutyával egy lakásban élni. A szervezet ellenálló képességének csökkenése miatt idős korban fokozottan fontos a kutya szájüregének tisztán tartása. Fogkő A fogkőképződésre hajlamos kutyát évente kell lo fogbetegsegek vinni, és gyógyszeres kezeléssel megszüntetni a szájüregében kialakult baktériális fertőzést. Ezzel időben megelőzhetjük annak komolyabb következményeit, és így meghosszabbíthatjuk kedvencünk életét. Minden évben lo fogbetegsegek kell szedetni a kutya fogain képződött fogkövet, mert annak felszínén kifelezetten káros, súlyos betegséget okozó baktériumok szaporodnak el.

  • Az arcfájdalom és fogfájás Az arc fájdalmát gyakran fogászati és szájsebészeti betegségek is okozhatják.
  • A rossz fogak gyengítik a sportteljesítményt Arany-Média Annak ellenére, hogy naponta lehet olvasni és hallani a különböző reklámokban, hogy milyen problémákat okozhatnak az ápolatlan és elhanyagolt fogak, talán sokan nem tudják, hogy a fogbetegségek kihatnak az egész szervezetre, izmokra, szervekre, és rontják a közérzetet, a fizikai teljesítőképességet, sőt komoly betegségeket is okozhatnak.

Sokan félnek az idős kutyát állatorvoshoz vinni, félnek az esetleges altatási problémáktól. Minden altatásnak van némi veszélye, de a kár, amit avval okozunk a kutyának, hogy félelmünk miatt nem kezeltetjük nagyobb, mint az altatási kockázat.

lo fogbetegsegek

A modern állatorvoslásban számos olyan altató, nyugtatószer áll rendelkezésre, amelynek használata lo fogbetegsegek veszélytelenebb, mint az egyre súlyosbodó fogkövesség és fogágygyulladás következményei. Szájhigiénia Az egyre növekvő vastagságú fogkő lefelé, a fog tartószerkezete felé is terjedve a fog körüli csont és íny pusztulását okozza, ami komoly gyulladással jár, és erős fájdalmat okoz a kutyának. Gyakran ez, és nem az idős kor az oka a kutya lustaságának és passzivitásának, étvágytalanságának és válogatósságának.

Szegény állat addig lo fogbetegsegek, amíg a fog tartószerkezete annyira el nem pusztul, hogy a fogak a vastag fogkővel a felszínükön maguktól ki nem hullanak.

De ez egy hosszadalmas és fájdalmas folyamat, ami nagyon megviseli a kutyát. Ne kínozzuk kedvencünket, hiszen ő nem tud panaszkodni, erre nekünk kell gondolnunk!

Fogfájás; fogíny problémák

Lo fogbetegsegek lehetséges, a kezelés után beszéljük meg állatorvosunkkal, hogy a fogkőképződést belfereg gyogyszer módszerekkel tudnánk megelőzni, vagy legalább lassítani.

Léteznek speciális fogkefék és fogkrémek kifejezetten kutyák számára, de a diéta, a speciális fogkőeltávólító tápok, a fogak tisztítását célzó játékok mind-mind kiváló módszerek a problémák kialakulásának megelőzéséhez.

lo fogbetegsegek

Fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés Az idős kor másik gyakori velejárója a fogak túlzott használata következtében bekövetkező túlkopás. A túl kemény csontok, a kavics,  fém és a keményebb fa gyakori rágása során a normálishoz képest fokozottabban kopik a fog felszíne, és így a fogbél ürege megnyílik a külvilág felé.

Fog és fogfájás

Ez a folyamat kezdetben "csak" fájdalmas, majd elfertőződve hónap alatt elpusztul a fogbél. Ekkor a fájdalom megszűnik, a kutya sem jelzi többé, és a gazda ekkor már nagyon nehezen veszi észre a kialakult fogbetegséget.

gyógyszer férgek tabletták

Sajnos a folyamat azonban lassacskán tályogok kialakulásához vezet. Ám mindezt megelőzhetjük, ha minden évben oltáskor ellenőriztetjük a kutya fogait is. Ez egy könnyen orvosolható betegség, egyszerű fogtöméssel kezelhető.

Adhatunk rágcsálni valót a kutyának, de nem mindegy, hogy mit!. A marhacsont, a kavics és a drót veszélyes játékok, túl kemény anyagok a kutya fogzománcának.

Minden, amit a kedvenceink helyes táplálásáról tudni kell

Ráadásul a csont idős korban már a bélrendszernek sem tesz jót. Inkább bőrből készült rágókákkal, és fogbarát készítményekkel jutalmazzuk a kutyát.

Egy tiszta leheletű, jó szagú, egészséges kutyával könnyebb együtt élni, ráadásul a kutyusunk boldogabb és hosszabb élettel ajándékoz lo fogbetegsegek minket!

Kapcsolódó cikkek.

Viharkárok országszerte