Csővájóféreg

Iszap fereg. Örkény Színház - /18 TÉLI ISZAP - díjazott művek

Tartalom

  Az akár másfél méteresre is megnövő, hat centiméter átmérőjű, életét a tengerfenék üledékébe fúródva töltő állat létezéséről néhány éve már tud a tudomány, de élő példányt most először sikerült befogni a Fülöp-szigeteknél. Az óriás hajóféreg a képen V-vel jelölt szájszervével szippantja fel a iszap fereg szolgáló iszapot, amit baktériumok segítségével emészt meg.

  Tweet Kutatók először találták meg a ritka, óriás hajóféreg élő példányait a Fülöp-szigeteken. Az 1,55 méteres testhosszot és 6 centiméteres átmérőt is elérő állatot részletesen egy amerikai tudományos folyóiratban mutatták be.

  iszap fereg

  Az óriás hajóféreg életét kemény házában tölti, fejjel lefelé helyezkedik el az iszapban, amiből táplálkozik. Partra mosott, üres, elefántagyarszerű háza már a Neve ellenére valójában a kétteknőjűekhez sorolható, ez a csoport öleli fel a kagylókat és a szívkagylókat.

  A Kuphus polythamia iszap fereg ismert ritka és rejtélyes faj iszap fereg leghosszabb kétteknőjű a tudomány jelenlegi állása szerint — írják a kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban.

  Az amerikai, Fülöp-szigeteki és francia kutatókat felvonultató csapat Mindanao egyik öblében találta iszap fereg és gyűjtötte be az öt élő példányt. Az állat a hajóférgek családjához tartozik, amelynek tagjai rendszerint jóval kisebbek, rothadó fába vájják bele magukat, azzal táplálkoznak.

  iszap fereg

  A Kuphus polythamia nemének egyetlen élő képviselője. Más hajóféregfajokkal ellentétben szerves anyagokban gazdag iszapot eszik, és a jelek szerint nem nagyétkű.

  gyermekek férgek kezelésére szolgáló készítmények

  Mindebben a kopoltyúiban élő, szimbiotikus baktériumokra támaszkodik. A parányok lebontják az iszapban lévő, a hajóféreg élőhelyének egyedi, záptojásszagot kölcsönző hidrogén-szulfidot, és szerves szenet állítanak elő, ezzel táplálva gazdájukat. A faj olyannyira függ a baktériumoktól, hogy belső emésztőszerveinek nagy része összezsugorodott a tétlenségtől.

  iszap fereg a lágy csomag paraziták

  Merev, csőszerű házát maga állítja elő kalcium-karbonátból. Kemény fedelet is készít hozzá, ami fejét védi.

  amit nem lehet enni giardiasis kal paraziták az élelmiszerláncban

  Növekedésekor, vagy ha mélyebbre vájná magát az iszapba, ezt a sapkát szervezete újból lebontja és felhasználja.