Navigációs menü

Helminthosporium spp

helminthosporium spp giardia humans if left untreated

Galériák A kórokozóról Magyarországon egyes években az őszi búzán rendkívül súlyos károkat okoz, nagyobb veszteségeket idéz elő, mint helminthosporium spp árpában. A búza egyre jelentősebb kórokozó faja.

Prochloraz - Wikipedia audio article

Fejlődési ciklusa: A gomba az ősz során a fertőzött növényi maradványokon képződő kitartóképletekkel, pszeudotéciumokkal telel. A belőlük kiszóródó aszkospórák okozzák a primer fertőzéseket, míg a foltok felületén fejlődő konídiumok, nyári spórák a szekunder fertőzések forrásai.

Általában °C közötti hőmérsékleten, nagy légnedvesség, bőséges harmatképződés esetén, szeles, esős időjárásban okoz súlyos fertőzéseket.

MezőHír -

Kártétel tünetei Az helminthosporium spp leveleken világosbarna, sárga szegéllyel körülvett, kissé kihegyesedő végű foltok képződnek. A folt közepe sötétebb barna.

A betegség az alsó levelekről halad felfelé. Az erősen fertőzött levelek leszáradnak.

A szántóföldi növények betegségei

A foltokon rövid idő alatt új konídiumok képződnek, melyek újabb leveleket fertőznek. A beteg növények kényszerérettek, a kalászok értéktelen szemeket tartalmaznak.

A  pelyván és a toklászon barna foltokat okoz, a fertőzött szemek rózsaszínűek.

helminthosporium spp Hogyan hozhatunk egy bika szalagféreg széles szalagot

Védekezés A helyes vetésváltás alkalmazása, a növényi maradványok mély alászántása, egészséges vetőmag használata segíti a fertőzés megelőzését. Vetőmagcsávázás Lamardor vagy Yunta Quattro csávázószerrel. Mindkét csávázószer speciális Helminthosporium spp. Tavaszi árpában is kitűnő eredménnyel alkalmazható.

féregtabletta a vakcinázás előtt

Bayer termékek.