Savat használnak fúrásra a csontevő férgek

Feloldó férgek, Index - Tudomány - Savval dolgozik a csontevő féreg

Tartalom

  bőr giardiasis tünetekkel

  Különleges képességgel rendelkeznek az aprócska csontevő férgek, amelyek a tenger mélyén található bálnacsontvázakat és más csontokat egyaránt használják lakhelynek és tápláléknak: savat bocsátanak ki, így oldják fel a csontokat.

  Sok mindent megtudtunk róluk az elmúlt tíz évben, ám az egyik legérdekesebb kérdés maradt, hogy miként hatolnak be a csontba, és hogyan veszik fel feloldó férgek tápanyagokat" — magyarázta Sigrid Katz kutatásvezető, az amerikai Scripps Oceanográfiai Intézet és a Kaliforniai Egyetem Feloldó férgek Diegó-i intézményének munkatársa. Az Osedax nemzetségbe tartozó férgeket, amelyek hossza centiméter, ben fedezték fel bálnatetemeken.

  Ez a féregcsalád meglepő helyeken lelhető fel, rokonaik a tengerek szélsőségesen forró és savas hidrotermális árkaiban is megélnek.

  csinálják a platyhelminthes moltot kerekférges férgek, mint kezelni

  Az Osedax féregnek nincs szájnyílása és bélrendszere, a tápanyagaként szolgáló csont megemésztését a velük társult baktériumok segítik. Azt már korábban is tudták a kutatók, hogy ezek a férgek és baktériumaik a számukra lakhelyet nyújtó csontban lévő kollagént és zsírt fogyasztják el.

  feloldó férgek a férgek hatékony kezelése

  Az azonban feloldó férgek volt, hogy a férgek miként képesek behatolni a csontba, hogy hozzáférjenek táplálékukhoz. Testük egyik része féregszerű, másik része pedig leginkább egy gyökérre hasonlít: ez utóbbi jut be a csontba, holott nincs olyan része, amely képessé tenné a mechanikus behatolásra, a csont átfúrására. A szakemberek ezért a kémiai behatolás, a feloldás jeleit keresték, és a féreg különféle szöveteiben savat kiválasztó enzimek után kutattak.

  Megállapították, hogy egyfajta enzim, egy protonpumpa bőségesen megtalálható a féreg gyökereiben.

  test reakció a parazitáktól való megtisztításra platyhelminthes osztályok és példák